BİTKİ ÇAYLARININ YARARLARI / Jale Balcı, Yemek Kitabı Yazarı

IHLAMUR: yatıştırıcı, idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü çay olarak kullanılır. Ihlamur çayına, karanfil, tarçın ve bir elma dilimlenip kaynatıldığında yatıştırıcı, kan şekerini düzenleyici ve öksürüğü yatıştırıcı etkisi vardır.
BÖĞÜRTLEN: Ağız ve boğaz iltihabı ve yaralarına iyi gelir.
SALEP: Öksürük ve bronşite faydalıdır. Zihni çalıştırır.
Soğuk algınlığı çayı: mürver çiçeği ve nane birlikte kaynatıldığında mukozayı güçlendiren mürver çiçeği ile ter ve idrar artırıcı antiseptik özelliği plan nane soğuk algınlığını tedavi edebilir.eğer ateş te varsa o zaman kuşburnu ve ıhlamur eklenerek terlemeyi artırılabilir.
Özellikle soğuk algınlığına iyi gelecek mikrop kırıcı özelliği olan bitkiler:
Sarımsak, kekik, ve adaçayı.
GRİP: Grip rahatsızlığında terlemek çok önemlidir. Eğer yatak istirahati şart olup limon ,bal karıştırılarak bir iki kaşık alınır.bu arada günde 2 -3 bardak mürver çiçeği çayı ve ıhlamur çayı hafif sıcak tüketilebilir.
ADAÇAYI: Ayrıca boğaz enfeksiyonların da adaçayı hem içilir hem de gargara yapılabilir.
ZENCEFİL: Soğuk algınlığı ,grip, öksürük ve ateş düşürücü gibi rahatsızlıklarda kullanılır.Antiseptik özelliği dışında kan dolaşımını rahatlattığı için üşümüş el ve ayakların ısınmasını sağlar.zencefilin tozu ve tazesi bulunmaktadır. Ayrıca kurusu da satılmaktadır. Zencefil çayına birkaç limon dilimi veya karanfil gibi değişik bazı baharatlarla da kaynatılıp içilebilir.
PORTAKAL SUYU VE ÇAYI: Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda c vitamininin önemi göz ardı edilemez. Bağışıklığı güçlendirici etkisi düşünülürse portakal yemek veya suyunu içmek önemli bir yer tutuyor. Her ne kadar taze sıkılmış suyu kadar etkili olmasa da çayı da içilebilir.
KEKİK ÇAYI: Kekik ülkemizde çokça kullanılan bir baharat olmasından dolayı bilinen bir bitkidir. Yaprağı ve suyu kullanılmaktadır. Yaprağı kaynatılıp içildiğinde dezenfekte edici ve balgam söktürücü etkileri bulunmaktadır. Bitkinin içindeki etken madde bronşları rahatlattığı gibi bakteri oluşumunu önler. Üst solunum yolları iltihabına çayın içimi veya gargara şeklinde etkili olur.
REZENE ÇAYI: Öksürük ,akciğer rahatsızlığı ,astım ve balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.sade veya tohumları ezilerek kaynatılabilir.demlendikten sonra içine limon ve portakal dilimleri ile servis edilebilir.
ÖKALİPTUS: Antiseptik etkisinden dolayı grip, nezle, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısına karşı kullanılabilir. Bilimsel olarak okaliptusun içindeki eterli yağın antiseptik özelliği saptanmış ve bronşları genişlettiği tespit edilmiştir. Ökaliptus yağı sinüzit ve bronş bölgelerine sürülerek buradaki yoğunluk rahatlatılabilir.
Çayı demleme şeklinde hazırlanıp içilir. Ayrıca ılıtılarak gargara da yapılabilir.
BİTKİ ÇAYLARIN DEMLENMESİ:
KEKİK ÇAYI: Kuru kekik ,limon dilimleri,1-2 limon damlası
ZENCEFİLLİ PORTAKAL ÇAYI: Taze zencefil dilimleri,2-3 adet karanfil,4-5 dilim taze portakal dilimleri,yarım portakalın suyu ,5-6 limonun damlası demlenmeye bırakılır servis edilirken bal eklenir.
ELMA ÇAYI: Organik kuru elma dilimleri, taze yeşil elma dilimleri,1 tatlı kaşığı bal,1 adet çubuk tarçın,2 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu hepsi birlikte demlenir.
NANELİ MÜRVER ÇAYI:1 tutam taze nane yaprağı,4 dilim limon 1 tatlı kaşığı mürver çiçeği hepsi bir bardakta demlenir arzu edilirse bal ilave edilir.
BÖĞÜRTLEN ÇAYI: Kurutulmuş böğürtlen, elma, ahududu, kuşburnu,portakal kabuğu rendesi, kabuk tarçın bir yerde demlenir ve servis edilir.not:hazır olarak bu bileşim satılmaktadır.
PORTAKAL ÇAYI:2 yemek kaşığı kuru portakal , 2 dilim taze portakal ,1 tatlı kaşığı pekmez. Hepsi bir bardakta demlenir.
EKİNEZYA ÇAYI: 1 tatlı kaşığı elma sirkesi,2 yemek kaşığı kurutulmuş ekinezya,1 tatlı kaşığı bal,1 yemek kaşığı limon kurusu .
ANANASLI IHLAMUR ÇAYI: 3 yemek kaşığı ıhlamur,2 adet karanfil,1 adet kabuk tarçın,bir avuç elma kurusu, 1-2 dilim limon,1 dilim ananas hepsi birlikte demlenir ve servis edileceği zaman arzu edilirse bal kullanılabilir.
Not: Tüm bitki çayları şekersiz olarak tüketilmesi yararını artırmaktadır. Şeker değerini azaltmaktadır. Tatlı içilmek istendiğinde bal veya pekmez kullanılmalıdır.
Jale Balcı
Yemek Kitabı Yazarı